Nieuws

Hieronder het nieuws van de BeleggersFair.

Lieuwe Schoppers winnaar AEX-spel BeleggersFair

Lieuwe Schoppers heeft de slotstand geraden van de AEX op 27 september: 578,31. Schoppers: “Hoewel ik de slotstand pas de dag na de BeleggersFair heb gecontroleerd, was het alsnog een grote verrassing dat ik gewonnen had! Tijdens de BeleggersFair ging de AEX op en neer tussen 577 en 579. Dus dacht ik: ik pak het midden. Tevens valt mijn verjaardag op de 31e, dus koos ik dit als eindcijfer.”

Schoppers is een beginnende, niet-actieve belegger. “Op dit moment – aangezien ik nog jong ben – beleg ik af en toe om te leren en ervaring op te doen voor later. Mijn favoriete aandeel is AMD (Advanced Micro Devices, produceert microprocessoren en videokaarten, red.) omdat dit naar mijn mening een bedrijf is met een groot toekomstperspectief en veel mogelijkheden.”

Het was de eerste keer dat hij naar de BeleggersFair is geweest. “Ik vond het een brede en interessante dag met een gevarieerd aanbod aan sprekers.” Met het prijzengeld, ter waarde van 578,31 euro, gaat Schoppers deels beleggen en deels sparen. Het prijzengeld is ter beschikking gesteld door Flatex.

Read More

Gouden Tips Geert-Jan Nikken: ASML, ING en Fugro

Beursgoeroe Geert-Jan Nikken (TradeIdee, LeoMont) gaf tijdens de BeleggersFair in Amsterdam drie Gouden Tips: ASML, ING en Fugro. Opvallend was dat hij verwacht dat ING en Fugro niet zullen stijgen, maar juist zullen dalen.

“Ik heb vorig jaar ASML als Gouden Tip gegeven. Het aandeel stond toen op 151 euro. Inmiddels is de koers opgelopen naar 225 euro. Maar ik herhaal ASML als Gouden Tip, omdat de herstelbeweging van het fonds nog steeds intact is. Die trend is overigens al jaren opwaarts gericht. Op basis van technische analyse heb ik als koersdoel voor ASML 240 euro.

Mijn tweede Gouden Tip is ING. Ook vorig jaar tipte ik dit fonds. Ik zie hier, op basis van technische analyse, juist een neerwaartse beweging. Het aandeel kan verder dalen naar 7,40 euro. Dat is mijn koersdoel.

Mijn laatste tip is Fugro. Ik deel de positieve mening van een andere tipgever, John Beijer, over dit fonds niet. De beweging is al langere tijd bij Fugro neerwaarts gericht. Die beweging krijgt de komende tijd een vervolg. Er was een bodem van 6,40 euro, maar mijn koersdoel ligt op 4,00 euro.

Stel dat de BeleggersFair volgend jaar in juni wordt gehouden en Fugro staat inmiddels op 12 euro. Mocht het aandeel in de tussentijd toch de 4 euro hebben aangetikt, dan vind ik het nog steeds een Gouden Tip.”

Wilt u de verschillende onderdelen van de BeleggersFair on demand terugkijken? Dat kan hier.

Read More

Corné van Zeijl: Een terugblik in 2024

De BeleggersFair vond dit jaar voor de vijfde keer plaats! We vroegen aan vijf beleggingsgoeroes, allen genomineerd bij de Cashcow Awards voor ‘beste beleggingsexpert’, wat hun verwachtingen voor de komende vijf jaar zijn. Als laatste komt beursanalist Corné van Zeijl hieronder aan bod.

“Over 5 jaar het is 2024. Als beleggers dan terugkijken, zullen ze geleerd hebben dat als je in 2019 een 5-jarige staatsobligatie met een negatieve rente koopt (in 2019 was de rente op 5-jarige obligaties -0,75%), je inderdaad na 5 jaar geld hebt verloren.

Beleggers hebben in 2024 geleerd dat ze hadden moeten wegblijven van bedrijven die disrupted konden gaan. Postbedrijven en telecombedrijven. Ze hadden daarentegen in bedrijven moeten stappen die genoeg moat hadden. Dus waar kan de concurrentiepositie bijna niet van worden aangetast.

De discussie over de rekenrente is in 2024 ook voorbij. Het besef is er dat de rekenrente waar in 2019 rekening mee werd gehouden niet te hoog, maar eerder te laag was. De golf met pensioenkortingen startte begin 2020. Eerst was er extreme verontwaardiging.

Maandenlang werd er op het Malieveld gedemonstreerd. 50plus dreigde zelfs even de grootste partij van Nederland te worden. Logisch ook: met de toenemende vergrijzing was dit de snelst groeiende bevolkingsgroep. Maar op een gegeven moment kwam de berusting. De rente is laag en de rente blijft laag. Gelukkig niet zo extreem als in 2019, maar toch te laag om een fatsoenlijk rendement te maken.

Je kunt het leuk vinden of niet, maar uiteindelijk besefte men dat je moet ‘dealen’ met de praktijk van alledag. Resultaten uit het verleden, bieden niet voor niets geen garantie voor de toekomst. Sprookjes van superrendementen in tijden met een negatieve rente bleken niet meer en minder te zijn dan inderdaad: sprookjes.”

Wilt u de verschillende onderdelen van de BeleggersFair on demand terugkijken? Dat kan hier.

Read More

Gouden Tips John Beijer: Aegon, ArcelorMittal en Fugro

Beursgoeroe John Beijer (TurboTrends) gaf op de BeleggersFair in Amsterdam drie Gouden Tips: Aegon, ArcelorMittal en Fugro.

“Aegon heeft het zwaar. Recent bleek dat de solvabiliteit in ons land onder druk stond. Maar Morningstar heeft gezegd dat het aandeel op de huidige niveaus interessant is”, zo stelde Beijer. “De huidige dip zie ik als een goed koopmoment. Het biedt kansen voor de lange termijn.” Voor de verzekeraar heeft Beijer een koersdoel van 5,50 euro.

“ArcelorMittal is de laatste jaren onder druk komen te staan. Maar we denken dat het een ideale koopkandidaat is, gezien de aantrekkende vraag en de aantrekkende staal- en ertsprijzen.” Beijer heeft voor het staalbedrijf een koersdoel van 21,30 euro.

“Veel particulieren hebben Fugro in portefeuille, maar het aandeel is enorm afgestraft. Er was angst in de markt voor een herfinanciering en een emissie. We denken dat de bodemonderzoeker nu wel de bodem heeft bereikt. We verwachten dat het in 2020 een comeback gaat maken.” Het koersdoel van Beijer voor Fugro is 10,50 euro.

Voor hij aan zijn Gouden Tips begon, drukte Beijer de aanwezigen op het hart om de aandelenportefeuille te spreiden. “Dat is superbelangrijk”, aldus de analist.

Wilt u de verschillende onderdelen van de BeleggersFair on demand terugkijken? Dat kan hier.

Read More

Masterclass Duurzaam beleggen terugkijken

Geeft duurzaam beleggen een vergelijkbaar rendement en is dit voor onze toekomst beter? Deze en meer vragen werden beantwoord tijdens de masterclass Duurzaam beleggen van Judith Sanders (ABN Amro) op de afgelopen BeleggersFair.

 Verduurzaming is nodig om onze wereld voor de toekomst leefbaar te houden. Bijvoorbeeld op het vlak van het gebruik van de natuurlijke hulpbronnen. In 2030 bestaat de wereldbevolking naar verwachting uit 8,6 miljard mensen en hebben we 35% meer voedsel, 40% meer water en 50% meer energie nodig. Met dit soort percentages – en dat zal naar verwachting in de toekomst nog meer toenemen – raken de natuurlijke hulpbronnen uitgeput. Om aan de vraag naar deze hulpbronnen op een duurzame wijze te kunnen voldoen, hebben we bedrijven nodig die investeren in oplossingen voor deze problematiek. Dit en meer biedt beleggingskansen.

Tijdens de Masterclass kwamen de verschillende vormen van duurzaam beleggen, ESG analyse, de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN en de wijze waarop ABN Amro haar beleggingen selecteert aan bod. Ook werd aandacht besteed aan de algemene gedachte dat duurzaam beleggen ten koste zou gaan van het verwacht rendement.

Kijk hier de masterclass van Judith Sanders terug.

Wilt u de verschillende onderdelen van de BeleggersFair on demand terugkijken? Dat kan hier.

Read More

Gouden Tips Martine Hafkamp: Nvidia, Iberdrola, Givaudan

Beursgoeroe Martine Hafkamp (Fintessa Vermogensbeheer) gaf op de BeleggersFair in Amsterdam drie Gouden Tips: Nividia, Iberdrola en Givaudan. Dit zijn volgens haar aandelen voor een goed gespreide portefeuille, waarmee je goed de winter doorkomt.

“Nvidia is altijd duur geweest, maar in augustus had het aandeel een flinke dip. Ik heb ‘m toen opgepakt voor onze klanten. Vroeger kende iedereen dit chipfonds van de spelletjes, zoals Playstation en de Xbox. Maar tegenwoordig worden de chips van Nvidia in allerlei technische ontwikkelingen gebruikt, onder meer in de zelfrijdende auto. Het is een heel fijn bedrijf om op te nemen in een goed gespreide portefeuille.

Mijn tweede tip is het Spaanse Iberdrola. Dit is de wereldleider op het gebied van windenergie. Ze hebben al heel lang geleden hierop ingezet. Iberdrola kent een heel stabiele kasstroom en keert ook een hoog dividend uit. Het past heel mooi in je aandelenportefeuille.

De laatste tip is Givaudan. Een Zwitsers bedrijf en de grootste producent van geur- en smaakstoffen in de wereld. Ze hebben een enorme pricing power en een enorme variatie aan allerlei geurtjes en smaakjes. Ik kan je aanraden om ook dit fonds in je portefeuille op te nemen.”

Wilt u de verschillende onderdelen van de BeleggersFair on demand terugkijken? Dat kan hier.

Read More

Masterclass ‘beleggen in onzekere tijden’ terugkijken

Onzekere tijden: handelsoorlog, recessie op komst, harde Brexit, obligaties geven negatieve rente, spaarrente is 0%. Wat te doen?

Op de BeleggersFair kreeg u tijdens een masterclass van Siegfried Kok van BNP Paribas OBAM vijf manieren te horen om te beleggen in onzekere tijden en waarom het belangrijk is om actief en op een duurzame/verantwoorde manier te beleggen!

Verder kreeg u een kijkje in de keuken van  BNP Paribas OBAM hoe zij als wereldwijde actieve aandelenbeleggers tot hun keuzes komen en werden de belangrijkste thema’s dit op dit moment spelen besproken.

Kiest OBAM voor Google, Adyen of toch voor Uber?

Wilt u deze masterclass herbeleven of voor het eerst bekijken? Kijk dan hier de masterclass van Siegfried Kok terug.

Wilt u de verschillende onderdelen van de BeleggersFair on demand terugkijken? Dat kan hier.

Read More

Martine Hafkamp: ‘Vraag naar aandelen zal hoog blijven’

De BeleggersFair vond dit jaar voor de vijfde keer plaats! We vroegen aan vijf beleggingsgoeroes, allen genomineerd bij de Cashcow Awards voor ‘beste beleggingsexpert’, wat hun verwachtingen voor de komende vijf jaar zijn. Hieronder komt Martine Hafkamp, directeur bij Fintessa Vermogensbeheer, aan bod. Zij werd (ook) dit jaar bij de BeleggersFair uitgeroepen tot ‘beste beleggingsexpert’.

“De rentes zullen laag blijven, hoge rentes zoals begin jaren ’80 behoren tot het verleden. Daarom zal de vraag naar aandelen groot blijven, maar je moet je afvragen of je wel in banken en verzekeraars moet willen zitten. Winnaars zijn bedrijven die zich steeds eenvoudiger kunnen financieren waardoor de resultaten steeds mooier lijken. Door sociale media is de wereld een dorp geworden en volgen de gebeurtenissen elkaar steeds sneller op. De reactie op de markten zal heftiger en minder rationeel worden, versterkt door de massale aankoop en verkoop van ETF’s. Koersen worden beweeglijker met kansen voor beleggers maar dus ook met hogere risico’s.

Centrale banken zullen in hoge mate hun stempel op de marktontwikkelingen blijven drukken. Aangezien zij steeds meer een instrument van de politiek worden, zal de ontwikkeling van de economie en markten ook verder politiseren. Daardoor zullen markten, en daarmee de waarde van bedrijven, steeds verder af komen te staan van hun werkelijke waarde. Stakeholders krijgen meer invloed op het bedrijfsbeleid in plaats van de aandeelhouders.

Hoewel als gevolg van automatisering en robotisering ons vak steeds verder uitgehold zal worden, moet beleggen toch door mensen worden uitgevoerd. Computermodellen versterken de marktreacties als gevolg van voorgeprogrammeerde aan- en verkoopniveaus.”

Read More

Richard de Jong: ‘Positieve vooruitzichten defensieve aandelen’

De BeleggersFair vond dit jaar voor de vijfde keer plaats! We vroegen aan vijf beleggingsgoeroes, allen genomineerd bij de Cashcow Awards voor ‘beste beleggingsexpert’, wat hun verwachtingen voor de komende vijf jaar zijn. Hieronder komt Richard de Jong, directeur bij Van Lieshout & Partners, hieronder aan bod.

De Jong: “De komende jaren zullen naar verwachting vooral voor de defensievere beleggers lastig worden. Zowel in de VS als in Europa staat de rente zeer laag, waarbij met name in Europa de aanvangsrendementen voor de meeste staatsobligaties nu negatief zijn. Zelfs bedrijfsobligaties leveren vanaf de huidige koersen een negatief rendement op. Dit betekent dat beleggers die op zoek zijn naar veiligheid of moeten accepteren dat zij vanaf nu te maken krijgen met negatieve rendementen of meer risico moeten nemen. Defensieve beleggers zullen dan met een deel van hun geld defensieve aandelen kopen in plaats van obligaties, zeker nu het dividend fors hoger is dan de rente bij obligaties.

Hoewel een recessie op korte termijn niet waarschijnlijk is, is de kans reëel dat binnen nu in 5 jaar de economie weer zal krimpen. Normaliter leidt dit tot lagere beurskoersen. Aandelenbeleggers vluchten in tijden van mindere groei/recessie in defensievere aandelen.

Zowel de lage rente als het feit dat de groei minder wordt de komende jaren zorgen ervoor dat de vooruitzichten van defensievere aandelen positief zijn. Eventueel kunnen beleggers nog iets meer veiligheid inbouwen door callopties te verkopen op hun aandelen. Dit kan trouwens ook op trackers. Want net als de Beleggersfair vieren deze zogenaamde opties op trackers hun 5-jarige jubileum.”

PS, de opties op trackers zijn in Nederland bijna 5 jaar geleden geïntroduceerd op de optiebeurs. Dit werd geïnitieerd door Richard de Jong van Van Lieshout & Partners en de optiehandelaren van InsingerGilissen.

Wilt u de verschillende onderdelen van de BeleggersFair on demand terugkijken? Dat kan hier.

Read More