Nieuws

Hieronder het nieuws van de BeleggersFair.

Corné van Zeijl: Een terugblik in 2024

De BeleggersFair vond dit jaar voor de vijfde keer plaats! We vroegen aan vijf beleggingsgoeroes, allen genomineerd bij de Cashcow Awards voor ‘beste beleggingsexpert’, wat hun verwachtingen voor de komende vijf jaar zijn. Als laatste komt beursanalist Corné van Zeijl hieronder aan bod.

“Over 5 jaar het is 2024. Als beleggers dan terugkijken, zullen ze geleerd hebben dat als je in 2019 een 5-jarige staatsobligatie met een negatieve rente koopt (in 2019 was de rente op 5-jarige obligaties -0,75%), je inderdaad na 5 jaar geld hebt verloren.

Beleggers hebben in 2024 geleerd dat ze hadden moeten wegblijven van bedrijven die disrupted konden gaan. Postbedrijven en telecombedrijven. Ze hadden daarentegen in bedrijven moeten stappen die genoeg moat hadden. Dus waar kan de concurrentiepositie bijna niet van worden aangetast.

De discussie over de rekenrente is in 2024 ook voorbij. Het besef is er dat de rekenrente waar in 2019 rekening mee werd gehouden niet te hoog, maar eerder te laag was. De golf met pensioenkortingen startte begin 2020. Eerst was er extreme verontwaardiging.

Maandenlang werd er op het Malieveld gedemonstreerd. 50plus dreigde zelfs even de grootste partij van Nederland te worden. Logisch ook: met de toenemende vergrijzing was dit de snelst groeiende bevolkingsgroep. Maar op een gegeven moment kwam de berusting. De rente is laag en de rente blijft laag. Gelukkig niet zo extreem als in 2019, maar toch te laag om een fatsoenlijk rendement te maken.

Je kunt het leuk vinden of niet, maar uiteindelijk besefte men dat je moet ‘dealen’ met de praktijk van alledag. Resultaten uit het verleden, bieden niet voor niets geen garantie voor de toekomst. Sprookjes van superrendementen in tijden met een negatieve rente bleken niet meer en minder te zijn dan inderdaad: sprookjes.”

Wilt u de verschillende onderdelen van de BeleggersFair on demand terugkijken? Dat kan hier.