Edin Mujagic

Biografie 

Edin (1977, Bosnië-Herzegovina) heef macro-economie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg waar hij zich gespecialiseerd heef in monetaire economie en de centrale banken. Daar schrijf en spreekt hij regelmatig over, bij het FD, in De Financiële Telegraaf en op BNR en Radio 1. Hij is een fan van monetaire en economische geschiedenis en trekt daar graag lessen uit voor het heden en de toekomst. Edin is auteur van de veelgelezen maandelijkse nieuwsbrief ‘Overpeinzingen van een macro-econoom’. Van zijn hand zijn ook
boeken verschenen, waaronder ’10 jaar euro: biografe van een jonge wereldmunt’ (2009), ‘Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen’ (2012) en ‘Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816’ (2016).

De nieuwe president van de ECB en de gevolgen voor financiële markten en de spaarrente.

Snelcursus 10.15 – 10.45 uur

De Nederlander spaart graag. Die geliefde nationale hobby staat echter al jaren onder druk. De spaarrente is gedaald tot net iets boven 0%. Omdat de inflatie aanmerkelijk hoger ligt, is sparen een verliesgevende activiteit geworden. Wie met z’n spaarrekening enige kans wil maken de inflatie te verslaan, moet ondertussen het geld tot en met 2038 vastzetten! Hoe lang zal dit zo blijven? Naast sparen hebben veel Nederlanders een hypotheek.  De vraag is of de variabele hypotheekrente ingeruild moet worden voor een langlopende rente. De ECB bepaalt in grote mate de hoogte van beide rentes. Welke invloed zal de nieuwe president hebben?

In deze snelcursus krijgt u een goed onderbouwd antwoord op beide vragen én leert u hoe u die inschatting voor uzelf kunt maken in de toekomst.

Plenaire Sessie 11.35 – 11.55 uur

Wat gaat de beurs doen in 2020? Wordt het een feest voor de ‘bears’ of juist voor de ‘bulls’? En hoe zal het volgend jaar met de economie gaan? Stevenen we af op een recessie, of valt het allemaal wel mee?
De experts Judith Sanders (ABN Amro), Teeuwe Mevissen (Rabobank) en Edin Mujagić (OHV Vermogensbeheer) gaan hierover met elkaar in gesprek. Zij volgen alle drie de economie en de beurs op de voet. Onder leiding van dagvoorzitter Roelof Hemmen wordt het ongetwijfeld een sprankelende discussie.

Plenair 12.40 – 13.20 uur
Panel Globalisering en ‘Emerging Markets

Met een open economie en een internationale handelsdrift is de noodzaak om ruim over de Nederlandse landsgrenzen heen te kijken altijd al groot geweest. Maar hoe kijken wij daar nu tegenaan en bestaan met alle geopolitieke verschuivingen, Globale Covid-19 uitbraken, oorlogen, vluchtelingenstromen bijvoorbeeld de zogenoemde ‘opkomende markten’ nog als zodanig. Of is het juist in die context belangrijk om een wereldwijde spreiding aan te brengen en hoe dan? Waar de kansen liggen met een voor bijvoorbeeld ’emerging markets’ kenmerkend potentieel maar ook om keuzes te maken in stabiliteit, duurzaamheid, etc. zullen de specialisten tijdens het panelgesprek duidelijk maken.