Nieuws

Hieronder het nieuws van de BeleggersFair.

Plenair: ‘Positief over beleggingsklimaat’

Het plenaire programma op de BeleggersFair heeft vele beleggers weer geïnformeerd met vele inzichten en visies. Onder leiding van dagvoorzitter Charles Groenhuijsen toonden verschillende sprekers op het podium zich voorzichtig optimistisch over de wereldeconomie en het beleggingsklimaat van de komende tijd.

Tien jaar na het begin van de crisis staan alle seinen weer op groen, of toch niet? Is het vanuit macro-economisch oogpunt één groot feest en kunnen de kurken knallen volgend jaar of laveren we dan (weer) langs de rand van de afgrond? Economen Bob Homan (ING), Nico Klene (ABN Amro) en Elwin de Groot (Rabobank) zijn betrekkelijk positief over het economisch klimaat na 2018.

“Aandelen hebben momenteel weer de ruimte gekregen om te stijgen”, aldus Homan. Ook De Groot ziet potentie in de aandelenmarkt, mits de centrale banken niet te erg op de rem trappen. Klene ziet een stabiel beeld. Wel bereiken we grenzen qua economische groei. “De gereedschapskist van de ECB is leeg, dus over vijf jaar is dit effect uitgewerkt.” Een dip in 2023 ligt dus in de mogelijkheden.

No Brexit

Uiteraard zijn er ook voldoende risico’s de komende tijd. Denk maar aan de handelsoorlog van de VS met China (“China en Europa zullen hierdoor het meeste schade oplopen”, aldus Homan), Italië en de Brexit. De drie heren zien overigens nog steeds de minste dreiging voor een mogelijke ‘harde Brexit’. Een ‘soft Brexit wordt het meest waarschijnlijk geacht. Homan gelooft zelfs nog in ‘no Brexit’.

Gamification

Ook Gert Luiting van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kwam met een waarschuwing voor risico’s. Hij waarschuwde beleggers onder meer voorzichtig te zijn voor beleggingsinstellingen die buiten het toezichtzichtveld van de AFM opereren, onder meer in de cryptomarkt. “Gebruik altijd uw gezond verstand”, zo hield hij de beleggers voor.

Ook een trend als gamification (die het voor beleggers aantrekkelijk maakt om steeds maar door te gaan) is potentieel gevaarlijk.