Met een zich aandienende recessie is het al snel de vraag hoe diep die zal blijken te zijn. En hoe zijn de vooruitzichten voor de economische omgeving daarna? Tijdens de BeleggersFair op 10 november geeft een macro-panel bestaande uit verschillende topeconomen hun visie.

Centrale banken hebben hun uitzonderlijke monetaire beleid van de afgelopen jaren moeten inruilen en gestegen overheidsschulden zorgen dat ook vanuit die hoek niet al te veel soelaas mag worden verwacht. Het lijkt echter met name te gaan om hoe ingeworteld de inflatie zal zijn.

De meevallers zouden nu wel eens uit een meer ongebruikelijke hoek kunnen komen, gestimuleerd door trends zoals deglobalisering en een versnelling van de klimaattransitie en mogelijk uitmondend in een groei van de productiviteit.

Onder leiding van dagvoorzitter Roelof Hemmen delen een drie economen hun visie met het publiek: Elwin de Groot (Rabobank), Edin Mujagić (OHV Vermogensbeheer) en Hans Stegeman (Triodos Bank).

Elwin de Groot
Head of Macro Strategy bij Rabobank

Elwin de Groot volgt de wereldwijde economische ontwikkelingen en financiële markten en is verantwoordelijk voor een team van internationale economen en macrostrategen.

Daarnaast ligt zijn expertise op het terrein van de Europese economie, monetair beleid (ECB) en financiële markten. Als doorgewinterd spreker geeft De Groot veel presentaties en lezingen voor diverse klantengroepen. Hij werkt sinds 2006 bij Rabobank. Daarvoor was hij acht jaar actief als eurozone-econoom bij Fortis Bank. Hij begon zijn carrière bij TNO als onderzoeker en projectleider. De Groot heeft economie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Edin Mujagić
Hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer

Edin Mujagić heeft macro-economie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg waar hij zich heeft gespecialiseerd in monetaire economie en de centrale banken. Daar schrijft en spreekt hij regelmatig over in landelijke dagbladen en online platformen als FD, Telegraaf, IEX, VEB, Cashcow, BNR en Radio1.

Van zijn hand zijn ook boeken verschenen, waaronder ’10 jaar euro: biografie van een jonge wereldmunt’ (2009), ‘Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen’ (2012) en ‘Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816’ (2016). In de zomer van 2021 is zijn nieuwste boek uitgebracht: ‘Keerpunt 1971: over staatsschuld, werkende armen en nieuwe economische groei’.

Hans Stegeman
Hoofdeconoom bij Triodos Bank

Hans Stegeman is hoofdeconoom bij Triodos Bank. Hij is verantwoordelijk voor economisch en duurzaamheidsonderzoek van Triodos bank, evenals de impactstrategie. De rode draad in alles wat hij doet is het besef dat ons economisch systeem fundamenteel moet veranderen en dat de financiële sector daarin een cruciale rol speelt.

Voordat hij bij Triodos in dienst trad, werkte hij bij de Rabobank als hoofdeconoom, het CPB (Centraal Planbureau) en vakbond ABVAKABO. Hij schrijft columns voor diverse media, waaronder het Financieele Dagblad.

Het macro-panel ‘Welke recessie?’ vindt plaats van 11.20 tot 11.55 uur.

Klik hier om u aan te melden voor de BeleggersFair